Мечтаното Кътче за Четене с ИКЕА България

Привет от мен и нашата преобразена спалня 🙂

Със стартирането на обзавеждането в спалнята, избрахме първо леглото и се водихме по него за останала част от пространството. Едно кътче обаче остана незавършено и си дадохме време да помислим какво наистина би ни било полезно в тази част от стаята. В крайна сметка решихме, че най-функционалното, и в същото време красиво решение, би било да го превърнем в кът за четене. 

Такова пространство не е от тези, които използваме основно (както трапезната маса, спалнята, дивана), но в същото време вярвам, че ни е необходимо за допълнително удобство и уют. Вече прекарах ден в работа, сгушена в креслото, и обожавам това местенце. Харесва ми да имам свободата да разнообразявам ежедневието си на компютъра предвид това, че работя вкъщи.

Естествено, при заформянето на идеята за такова пространство, първото, което ми дойде наум, беше ИКЕА България. Неслучайно най-любимите ми части от дома ни са именно завършени с мебелите на ИКЕА – кухнята и гардеробната. Знаех, че там ще намеря всичко необходимо за новото ни кътче сред разнообразието от модели в скандинавски стил, крещящи “уют”.

Концепцията

Първо избрахме креслото. Моделът, на който се спряхме, е иконичен за ИКЕА и вече имах впечатления от него през годините, тъй като на предното ми работно място имаше такива. Удобството беше отправната точка, тъй като искахме овен красиво, то да осигурява и приятно време при използване. И така, спряхме се на Кресло STRANDMON в бежов цвят. Цветът и тапицерията са нови за този модел кресло и много ни допаднаха – класически цвят, който не се натрапва, и то с изключително мека и приятна материя.

Сглобяването беше наистина лесно – Калин се справи за броени минути и нямахме затруднения. Страхотно е – комфортно, прегръща гърба добре, широко е и можете да се сгушите в него 🙂

За допълнително удобство избрахме да добавим и табуретката от същата серия, а именно Табуретка STRANDMON в същата бежова тапицерия. Основно я ползваме за вдигане на краката докато сме седнали на креслото, чувството е страхотно – все едно си се излегнал.

Тъй като знаех, че ще прекарвам релаксиращи моменти в това кътче, избрах да допълним с масичка, която да не е твърде голяма, но пък да предлага достатъчно място за напитка, лаптоп, книги. Спряхме се на Помощна масичка LUNNARP в бяло, тъй като отговаря на всички критерии. Бялата масичка пък се връзва чудесно с нощните ни шкафчета и скрина, които също са от ИКЕА – серия HEMNES. Отварям скоба, че за мен е изключително важно да има консистентност в помещенията – мебели в еднакви цветове, сходно осветление, подхождащи си материи. Това постигнахме и в спалнята 🙂

И за финал, допълнихме кътчето със страхотния Лампион ARSTID, който ми носи много ретро усещане и го намирам идеален за това уютно кътче. Основата му наподобява състарено злато, а абажура е текстилен с елемент, наподобяващ плисе. Най-любимата ми част от лампиона е връвчицата, която се дърпа, за да се включи осветлението. Изключително удобно за четене, тъй като връвчицата е на една ръка разстояние.

Безкрайно щастлива съм с крайния резултат и завършеното ни ново местенце за отмора. В интерес на истината, пиша тези редове именно удобно настанила се на креслото 🙂

Давам и зелена светлина, че в концептуалния магазин ИКЕА Варна има обновена и разширена зона, в която можете да пазарувате шведска храна. За награда след като завършихме кътчето, се поглезихме с канелени кифлички и много приятен зелен и бял чай с вкус на черешов цвят.

По време на обиколката ни на магазина за шведска храна набелязах и други интересни продукти, та хвърлете им по едно око.

 

Прегръдки,

Истислава

 

Проектът е осъществен в партньорство с ИКЕА България.