Преобразяване на Пода на Терасата с Тебеширена Боя Annie Sloan и Шаблон

Привет от преобразената ни тераса 🙂

Целият процес по боядисването на старата мозайка на пода на терасата ни споделям в днешния пост, като тук ще откриете всичко използвано и впечатленията ни.

Защо решихме да боядисаме мозайката, а не да я подменим/ремонтираме/заменим с друг материал:

 • срещала съм много преобразявания на под с тебеширените бои на Annie Sloan и винаги съм оставала впечатлена от крайния резултат (DIY ентусиастът в мен се събужда, когато види нещо подобно 🙂 )
 • пребоядисването с тебеширена боя всъщност е най-бюджетния вариант за тоталната трансформация на пода
 • използвали сме боите на Annie Sloan както за преобразяване на мебели, така и нанесени върху стени у дома и винаги сме оставали доволни
 • финалната визия, която очаквахме, ни удовлетворяваше напълно и не бихме искали терасата ни да изглежда по друг начин
 • направихме си я сами – това само по себе си има своя чар за мен

Имайки предвид всичко по-горе, то решението не беше трудно и се захванахме с проекта с огромен етусиазъм.

Детайли за терасата:

 • големина – около 11 квадратни метра
 • настилка – мозайка, доста износена, с множество дупчици и неравности; пореста и грапава
 • доста ъгли 🙂

Какво използвахме:

 • тебеширена боя Annie Sloan в два цвята – Athenian Black (две опаковки по 1 л.) за основа и Old White (една опаковка 1 л. )  за декорацията с шаблон
 • шаблон, модел Amalfi, в размер 30 х 30 см. от селекцията на Vintage Room
 • DYO яхтен лак мат (опаковка и половина от 0,750 мл.)
 • четка за боядисване номер 50 (с не толкова гъст косъм, за да не задържа боя/лак) – използвахме такава четка за нанасяне на черната основа, както и за лака накрая
 • Валяк флок и дунапренен валяк за бялата декоративна част, която направихме с шаблона (пробвахме и двата, и с двата се получава)
 • Ваничка за боите, хартиено тиксо за захващане на шаблона при боядисването, картон за предпазване на стената, когато боядисвахме ъглите, наелони за покриване (ако разбиете процеса в няколко дни и трябва да опазите пода чист през времето на паузи)
 • Настроение 🙂 – подгответе се, че се изисква търпение за такъв проект – финалният резултат си заслужава усилието

Имайте предвид, че при грапава и пореста повърхност (каквато е нашата мозайка) отива повече боя, за да покрие добре.

Боите Annie Sloan, както и яхтения лак, са от Vintage Room. Всичко по направата на пода съгласувахме предварително с тях, за да сме уверени, че ще се получи красиво и най-важното – издържливо във времето, тъй като терасата ни е открита. Не мога да препоръчам екипа им достатъчно – бяха на линия за въпроси и в този проект, помогнаха с информация и препоръки и ако не бяха те, то нямаше да се справим.

Стъпка 1 – Основа

Не сме подготвяли предварително настилката с нищо. Обезпрашихме добре и започнахме с първа ръка Athenian Black. Тъй като сме с грапава мазилка, то признавам, изискваше се усилие да покрие и, както виждате от снимката, след първа ръка определени части от мазилката (най-грапавите) се виждаха.

С втората ръка всичко се промени и цвета стана равномерен и плътен. Предвид износването на мозайката ни, то останаха дупчици – още в началото ги прежалихме и решихме, че нараняванията само ще допринесат за по-състареното и автентично излъчване на финалния вид 🙂

Боята съхне за няколко часа, та можете в един ден да нанесете две ръце от основата. След това е време за шаблона и цвета, който сте избрали за шарките.

Препоръка: в нашия случай боядисването с шаблона разбихме в няколко дни, тъй като става по-бавно, терасата е сравнително голяма и просто нямах готовност да си освободя цял ден. Покривахме с наелон и тежести, за да не стои открита до следващото боядисване, тъй като ако се изцапа и решите да я миете, ще свалите боята.

Стъпка 2 – Шаблон и нанасяне на цвета за декорацията

Използването на шаблона всъщност не е трудно – изисква се повече внимание и концентрация, за да напасвате шаблона правилно и да спазвате линията/шарката. Използвайте задължително валяче, за да не подлива под шаблона. Ще усетите златното количество боя – според мен идеално става нито с много подгизнал валяк, нито с твърде сух, като боядисвайте както във вертикална посока, така и в хоризонтална. При нас не се получи идеално, тъй като не е гладка повърхността ни, но не пречи и не сме правили поправки.

Ако решите, може да ползвате малка четка за рисуване за поправки накрая, за да изчистите нарушени линии.

Най-специфични и трудни за направа с шаблон, бяха ъглите. В началото си повярвах, че сама ще се справя с тях, но (резултатът по-долу) бързо извиках Калин за следващите 🙂

Шаблонът михме старателно с вода и гъбичка след всеки 5-6 до 10 направени форми, тъй като се наслагва боя по него и формата леко се нарушаваше. Продължавахме с абсолютно подсушен шаблон.

В кадъра по-долу показвам как боядисвахме ъглите – един държи шаблона и картон до стената, за да не продължава валяка до края, друг помага и нанася боята с валяка. Така се получи добре.

От белия цвят нанесохме една ръка – на места не сме се постарали достатъчно и леко прозира, но не е фрапантно.

Стъпа 3 – Запечатване

По препоръка на Vintage Room, запечатахме с яхтен лак. Така сме сигурни, че метеорологичните условия няма да развалят пода с времето. Препоръката при нанасянето на лака е да нанасяте равномерен тънък слой. Няма нужда да е дебел, а наслояването може да доведе до жълти оттенъци при белия цвят боя. Нанесохме две ръце лак, като оставихме първата ръка да изсъхне добре за ден и на следващия нанесохме втора. По принцип не е необходимо чак толкова много време – можеше да направим първа ръка преди обяд и втора в късния следобяд, но се изморихме и решихме да оставим за рано сутринта на следващия ден.

В общи линии, това е всичко по преобразяването на пода с тебеширена боя Annie Sloan. Оставам на линия в случай, че ви изникнат въпроси, на които не съм отговорила тук.

Ето и как изглежда терасата сега, напълно завършена (е, липсват ни цветя, но надявам се ще се престраша да добавим отново с надеждата, че ще оживеят).

 

До скоро,

Истислава

 

Проектът осъществихме в партньорство с Vintage Room – благодаря за страхотните качествени материали и за насоките. <3

1 Comment

 • Илка Александрова

  Браво, много е красиво! Адмирации за труда Ви и мотивацията!
  Ще Ви чета доста докато се справя и с моята мозайка, която искам да запазя, но е в коридора!
  Поздрав!